Czekolada poprawia humor, fantastycznie smakuje, a także ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Występuje w postaci stałej lub płynnej i ma miliony fanów na całym świecie. Ta niekwestionowana królowa słodyczy jest tak popularna, że doczekała się aż pięciu świąt. 10. stycznia obchodzimy Dzień Czekolady Gorzkiej, 28. lipca Dzień Czekolady Mlecznej, 22. września Dzień Czekolady Białej, natomiast 7. czerwca Dzień Lodów Czekoladowych.  Najważniejsze święto przypada jednak 7. lipca. Właśnie wtedy obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Data ta nie jest przypadkowa. Dokładnie tego dnia Krzysztof Kolumb miał sprowadzić do Europy nasiona kakaowca. Z tej okazji przestawiamy rodzaje czekolad, ich właściwości oraz pozostałe ciekawostki!

Skąd pochodzi czekolada? 

Historia czekolady sięga prawie 4 tys. lat. Olmekowie żyjący na terenie dzisiejszego Meksyku spożywali ją w postaci napoju z dodatkiem chilli oraz innych ostrych przypraw. 

Jej smak docenili również Majowie i Aztekowie. W Starożytności ziarna kakaowca pełniły rolę środka płatniczego, którym posługiwały się wyłącznie najbogatsze klasy społeczeństwa. Uważano ją za napój bogów i pito podczas religijnych uroczystości. Czekolada uznawana była również za lekarstwo. 

Na stary kontynent ziarna kakaowca trafiły dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który w 1502 roku splądrował je ze statków Majów. Europejczycy nie umieli jednak znaleźć ich zastosowania, dlatego wyrzucono je do morza. 

Szczęśliwie kilka lat później czekoladę do Hiszpanii przywiózł ponownie Hernan Cortes. Do napoju zaczęto dodawać cukier i miód, aby złagodzić gorzki smak. 

Hiszpanom przez prawie sto lat udało się zachować czekoladowy sekret w tajemnicy. Dopiero na początku XVII wieku trafiła do Francji za sprawą córki króla Hiszpanii, która poślubiła Ludwika XIII. Od tego momentu czekolada stała się jednym z ulubionych napojów arystokracji i przedstawicieli najwyższych elit. Spożywano ją głównie podczas towarzyskich spotkań w kawiarniach.  

W 1828 roku, dzięki sproszkowaniu nasion kakaowca i dodaniu do nich kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego, wytworzono pierwszą tabliczkę czekolady. 

Rodzaje czekolad

Dziś czekolada występuje pod rozmaitymi postaciami: kremów, napojów, pralin lub lodów.

Wyróżniamy jednak tylko cztery podstawowe rodzaje czekolad: gorzka, deserowa, biała i mleczna.

Czekolada gorzka jest najzdrowszą, a zarazem mającą najmniej negatywny wpływ na naszą sylwetkę odmianą czekolady. Zawiera co najmniej 70% miazgi kakaowej, czysty ekstrakt waniliowy, tłuszcz kakaowy i niewielką domieszkę cukru.   

W skład czekolady deserowej wchodzi najczęściej od 30% do 70% miazgi kakaowej, cukier, lecytyna, tłuszcz kakaowy i inne dodatki. 

Czekolada mleczna zawiera dużo mleka oraz 50% cukru, dzięki czemu jest bardzo słodka. Ziarna kakaowca nie przekraczają w niej 40%.

W białej czekoladzie nie znajdziemy kakaowego proszku, a ilość masła kakaowego nie przekracza 33%.

Gdzie produkowana jest najlepsza czekolada? 

W Europie o miano czekoladowej stolicy rywalizują dwa kraje: Belgia oraz Szwajcaria. W Belgii znajdziemy ponad 2000 sklepów sprzedających czekoladę, 16 muzeów poświęconych tej królowej słodyczy oraz 12 fabryk, w których jest produkowana. Do dziś wytwarza się ją ręcznie, według strzeżonych receptur. Od 1912 roku symbolem kraju są czekoladowe praliny. 

Szwajcaria słynie przede wszystkim z czekolad Lindt, czy Toblerone uznawanych za jedne z najlepszych na świecie. Rocznie przeciętny Belg zjada ok. 12 kg czekolady. Nigdzie indziej na świecie nie spróbujemy tylu rodzajów tego smakołyku, co w Zurychu. 

Podążając czekoladowym szlakiem z Belgii trafimy do Włoch, gdzie największym producentem czekolady jest założona w 1990 roku firma Amadei. Skupując kakao, dysponuje najczystszym rodzajem ziaren. 

Mówiąc o czekoladowych gigantach, nie sposób nie wspomnieć o Stanach Zjednoczonych, będących jednym z największych producentów tego smakołyku. To również światowy lider w dodawaniu do czekolady orzechów. Warto zaznaczyć, że w Ameryce aż 40% wszystkich migdałów wykorzystywanych jest jako jej składnik. 

Muzea czekolady 

Oprócz wspomnianej wcześniej Belgii, czekolada doczekała się swoich muzeów na całym świecie. 

W Birmingham odwiedzimy Cadbury World, we Francji m.in. Chocolaterie Drakkar, Musée du Chocolat Bovetti oraz Planete Musée du Chocolat. Na turystów przebywających w Kolonii czeka Imhoff-Schokoladenmuseum, a w stolicy Rosji mamy okazję zwiedzić Red October Museum of Chocolate. 

Oczywiście nie tylko Europa może poszczycić się takimi miejscami. W Brazylii mieści się Chocolate Caseiro Prawer, w Japonii Shiroi Koibito Park, na Kubie The Chocolate Museum, a W nowej Zelandii wspomniany wcześniej Cadbury World.

Polskie muzea czekolady znajdziemy w Toruniu oraz Poznaniu. 

W każdym z tych miejsc mamy możliwość sprawdzenia na własne oczy, jak wygląda produkcja czekolady i oczywiście spróbowania tego smakołyku. 

Chciałbyś odwiedzić jedno z tych miejsc, ale brakuje Ci funduszy? Nic straconego. W POLOżyczce możesz otrzymać pożyczkę do 8000 zł z Rzeczywistą Roczną Stopą Oprocentowania równą 1972,17%. Jeżeli z pewnych względów nie uda Ci się zwrócić gotówki w ustalonym czasie, możesz wnioskować o przedłużenie terminu spłaty nawet o 30 dni. Wszystkie koszty znajdziesz w umowie, nie musisz się zatem obawiać żadnych ukrytych opłat. Przy minimum formalności bez konieczności wychodzenia z domu!

Aplikuj o pożyczkę online, złóż wniosek online o chwilówkę w POLOżyczkaNietypowe czekoladowe przekąski 

Wszyscy znamy czekoladę pod postacią cukierków, pralin, kremów, lodów, czy słodkich napojów. Dodajemy ją do deserów, kawy, a nawet mięs. Tabliczka czekolady z bakaliami, pokruszonymi ciastkami, a nawet chilli nie robi już na nikim wrażenia. Natomiast pewnie niewiele osób wie, że na rynku dostępne są także czekolady z karmelizowanym boczkiem, płatkami róż, pieczarkami, a nawet wasabi. Od 2017 roku produkuje się również czekoladę różową, wytwarzaną ze sproszkowanych nasion kakaowca rubinowego. Produkt nie zawiera sztucznych barwników, a jego kolor jest naturalny.  

Coraz większą popularnością cieszą się także czekoladowe fondue, nie tylko z maczanymi w nich owocami, ale również warzywami, takimi jak pomidor czy brokuł. 

Jeżeli po zjedzeniu zbyt dużej ilości czekolady waga pokazuje nadprogramowe kilogramy, szybko i skutecznie poradzi sobie z nimi trening EMS.

Właściwości czekolady 

Najzdrowszą przekąską jest bez wątpienia czekolada gorzka. Wszystko dzięki dużej zawartości kakao, będącego źródłem m.in. magnezu, potasu, żelaza, cynku oraz fosforu. 

Zjedzenie dwóch kostek gorzkiej czekolady dziennie wspomaga koncentrację, spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływa na wzrok, wzmacnia serce, filtruje nerki, zapobiega miażdżycy oraz dodaje energii.  

Czy jednak tylko gorzka odmiana pozytywnie wpływa na nasz organizm? Nie. Przede wszystkim czekolada działa jak afrodyzjak. Podnosi również poziom serotoniny w organizmie, odpowiedzialnej za dobry nastrój. Dzięki zawartym w niej flawonoidom wykazuje działanie antyrakowe. 

Czekoladowe prezenty 

Czekolady idealnie sprawdzają się jako prezent. I nie mamy tu na myśli tradycyjnych bombonierek. 

Doskonałym pomysłem na podarunek dla bliskiej osoby są kosmetyki z dodatkiem czekolady. Ma ona bowiem zbawienny wpływ na naszą skórę. Ujędrnia ją, nawilża oraz odżywia. Rozjaśnia także cerę, nadając jej blask. Dodatkowo opóźnia procesy starzenia. 

Dobrym pomysłem na prezent jest również voucher na wizytę w salonie kosmetycznym lub SPA, gdzie zostanie wykonany masaż lub peeling z użyciem czekolady. 

Podsumowanie 

Czekolada jest niekwestionowaną królową słodyczy. Wpływa pozytywnie nie tylko na nasz umysł, ale również ciało. Niezależnie od tego, czy mamy ochotę poddać się zabiegom kosmetycznym z wykorzystaniem czekolady, zorganizować wycieczkę do jednego z muzeum, czy udać się do ekskluzywnej restauracji, w której serwowane są wykwintne potrawy z dodatkiem czekolady, wszystkie wydatki pokryje krótkoterminowa POLOżyczka. Krótkoterminowa pożyczka w POLOżyczce to nawet 8000 zł przy Rzeczywistej Rocznej Stopie Oprocentowania 1972,17 %. Udzielenie pożyczki uzależnione jest od pozytywnej oceny zdolności kredytowej Klienta.

 

Aplikuj o pożyczkę online, złóż wniosek online o chwilówkę w POLOżyczka