Nie tylko piękno tkwi w prostocie. Jest ona także źródłem popularności jednej z najchętniej wybieranych przekąsek. Mowa o frytkach, które choć przygotowywane ze zwykłych ziemniaków, podbiły serca i kubki smakowe ludzi na całym świecie. Ten uwielbiany zarówno przez dzieci, jak też dorosłych fast food doczekał się swojego święta. Każdego roku, 13go lipca obchodzimy Dzień Frytek. Korzystając z okazji sprawdzimy, skąd pochodzą frytki, jakie są rodzaje frytek oraz skąd wzięła się nazwa „frytki belgijskie”. Opiszemy sposoby ich podawania oraz podpowiemy, do jakich krajów należy się udać, żeby móc spróbować tych najlepszych. 

Historia frytek 

Frytki nie mogłyby istnieć bez ziemniaków. Te w połowie XVI wieku do Europy sprowadzili Hiszpanie. Początkowo nie spotkały się z uznaniem mieszkańców starego kontynentu. Co więcej, podejrzewano, że są trujące. 

Sytuacja zmieniła się, gdy Europę nawiedziła epidemia głodu. Szybko okazało się, że ziemniaki są łatwe do przechowania i przyrządzenia, a także są bardzo sycące. Początkowo pieczono je głównie w ogniskach lub gotowano. 

Skąd pochodzą frytki?

Pierwsze frytki, jak większość popularnych dziś potraw, są dziełem przypadku, a raczej przymusu. Ich twórcami są mieszkańcy belgijskiej miejscowości Dinant, którzy żywili się głównie smażonymi rybami, łowionymi w pobliskiej rzece Meuse. Niestety panujący pewnej zimy mróz skuł rzekę, uniemożliwiając połowy. 

Aby uniknąć śmierci głodowej, Belgowie zdecydowali się usmażyć zapasy ziemniaków. Pokrojone w paski bulwy wrzucano na rozgrzany olej. Decyzja była strzałem w dziesiątkę. Powstała w ten sposób przekąska okazała się być nie tylko sycąca, ale również bardzo smaczna. 

Pierwszy bar serwujący frytki powstał w Belgii w 1857 roku. Były one jednak zbyt mało wyszukanym daniem, aby móc zagościć na stołach przedstawicieli wyższych klas. Dlatego zajadali się nimi głównie robotnicy. 

Sytuacja uległa zmianie w czasach rewolucji przemysłowej, kiedy to wielu mieszkańców wsi przeniosło się do miast. Tam powstały liczne bary i jadłodajnie, w których oczywiście królowały frytki. Bardzo szybko zyskały na popularności, stając się jedną z ulubionych przekąsek tamtych czasów.  

Do dziś należą do najchętniej spożywanych dań. Doczekały się również swojego muzeum, które mieści się w Brugii. 

W XIX w. frytki były popularne nie tylko w Belgii, ale również w Niemczech i Francji. Francuzi po dziś dzień przekonują, że ten popularny fast food powstał właśnie nad Loarą. Nie istnieją jednak żadne dowody na poparcie tej teorii. 

Chciałbyś odwiedzić Belgię, aby móc spróbować oryginalnych frytek, jednak obawiasz się o domowy budżet? Z pomocą przychodzi krótkoterminowa POLOżyczka. 

W POLOżyczce możesz otrzymać pożyczkę do 8000 zł z Rzeczywistą Roczną Stopą Oprocentowania równą 1972,17%. Jeżeli z pewnych względów nie uda Ci się zwrócić gotówki w ustalonym czasie, możesz wnioskować o przedłużenie terminu spłaty nawet o 30 dni. Wszystkie koszty znajdziesz w umowie, nie musisz się zatem obawiać żadnych ukrytych opłat. Przy minimum formalności bez konieczności wychodzenia z domu!

Aplikuj o pożyczkę online, złóż wniosek online o chwilówkę w POLOżyczkaSwoją światową sławę frytki zawdzięczają Brytyjczykom, którzy podczas I wojny światowej wspierali Belgów. Tam tak bardzo rozsmakowali się potrawie, że postanowili przywieźć ją ze sobą do Wielkiej Brytanii, a następnie do Stanów Zjednoczonych. W USA smażone kawałki ziemniaków błyskawicznie podbiły serca Amerykanów.  

W Polsce pierwsze wzmianki o frytkach pojawiają się w książce kucharskiej z 1896 roku. 

Skąd pochodzi nazwa frytki?  

Istnieje kilka teorii na ten temat. Pierwsza wiąże nazwę frytki z nazwiskiem Fritz. Miał to być pierwszy sprzedawca tej ziemniaczanej przekąski, którego belgijska prasa ochrzciła mianem króla frytek. 

Według innych źródeł nazwa pochodzi od francuskiego słowa frités, czyli smażyć.  

Ze względu na to, że oficjalnym językiem Belgów jest francuski, przez Brytyjczyków nazywane są french fries. 

Rodzaje frytek 

Choć składają się tylko z ziemniaków, frytki doczekały się wielu wersji. Mowa nie tylko o kształcie, ale również sposobie przyrządzania. Do najpopularniejszych odmian tej przekąski należą frytki belgijskie. 

Czym są frytki belgijskie?

Coraz częściej w menu barów, restauracji, czy food trucków możemy znaleźć frytki belgijskie. Czym różnią się od tradycyjnych? Sekret tkwi w sposobie smażenia. Ziemniaki zanurzane są w oleju dwukrotnie, w różnych temperaturach. Dzięki temu ich skórka jest chrupiąca, a wnętrze miękkie, ale nienasiąknięte tłuszczem.  

Jak przyrządzić dietetyczną wersję frytek? 

Choć frytki są daniem wysokokalorycznym, istnieje kilka sposobów na to, aby je odchudzić. Dzięki kilku niewielkim modyfikacjom uzyskamy dietetyczne i zdrowe danie. 

Pamiętajmy, że ziemniaki same w sobie są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, a także potasu, magnezu i fosforu. Dzięki temu obniżają ciśnienie, wspomagają wzrok, a także poprawiają kondycję skóry. Są również niskokaloryczne. 100 gram ziemniaków to tylko 70 kcal.  Same w sobie nie tuczą, a negatywny wpływ na naszą wagę mają dodatki, z jakimi są podawane m.in. tłuste sosy.  

Aby przyrządzić zdrowszą wersję frytek, proces smażenia w głębokim oleju zamieńmy na obróbkę termiczną w piekarniku. Pokrojone ziemniaki skropmy oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami i wstawmy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni.  

Ziemniaki możemy również zamienić na bataty, a także seler, marchewkę lub pietruszkę. 

Każdy, kto ponad słone przekąski przekłada te słodkie, powinien sprawdzić, gdzie można zjeść najlepszą czekoladę, w których miejscach na świecie znajdują się muzea jej poświęcone oraz jakie właściwości zdrowotne posiada ta królowa słodyczy.

Z czym podawać frytki?

Frytki są idealne jako dodatek do ryb, hamburgerów lub kotletów schabowych. Jednak doskonale sprawdzą się także jako samodzielne danie. Możemy je serwować zarówno z ketchupem i majonezem, jak również różnymi sosami np. śmietanowym, tatarskim, guacamole lub orzechowym. Doskonałym dodatkiem będzie także roztopiony ser, w którym możemy maczać frytki. 

Jeżeli przygotowujemy ich dietetyczną wersję, jako dodatek możemy podać własnoręcznie przyrządzone dipy np. pomidorowy przygotowany ze świeżych warzyw lub czosnkowy na bazie jogurtu. Taka przekąska jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna.  

Ile kosztuje frytkownica? 

Do przyrządzenia smacznych frytek nie wystarczą dobre ziemniaki i dodatki. Potrzebny jest również odpowiedni sprzęt. Za najprostsze modele frytkownicy zapłacimy w granicach 100 zł. Bardziej zaawansowane, w których przyrządzimy również mięsa, to wydatek rzędu 800 zł. 

Podsumowanie 

Niezależnie od tego czy planujemy zakupić sprzęt potrzebny do przygotowania frytek, czy zamierzamy wybrać się na wycieczkę do Francji lub Belgii, aby móc zasmakować tamtejszych ziemniaczanych przekąsek, wszystkie wydatki pokryje szybka chwilówka na dowód. 

Krótkoterminowa pożyczka w POLOżyczce to nawet 8000 zł, przy Rzeczywistej Rocznej Stopie Oprocentowania 1972,17 %. Udzielenie pożyczki uzależnione jest od pozytywnej oceny zdolności kredytowej Klienta. 

Aplikuj o pożyczkę online, złóż wniosek online o chwilówkę w POLOżyczka